Το έξυπνο νόημα πίσω από τις κόκκινες μπάλες στα ηλεκτροφόρα καλώδια – Και πώς έχουν σώσει αμέτρητες ζωές

32584
- Advertisement -

Διαχωριστές

Βλέπεις, εάν τα καλώδια περνάνε δίπλα ή μέσα από έναν μετασχηματιστή, έχουν μια άμεση διαδρομή προς το έδαφος. Και επειδή οι περισσότεροι μετασχηματιστές είναι μεταλλικοί, μπορούν να μεταφέρουν ηλεκτρισμό προς τα κάτω – κάτι που φυσικά δε θέλουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, τοποθετούνται μονωτές γύρω από τις γραμμές για να τις διαχωρίζουν από την άκρη ενός μετασχηματιστή.

Καταιγίδες

Οι μονωτικοί δίσκοι μπορούν, επίσης, να προστατεύσουν τους μετασχηματιστές σταθμών παραγωγής ενέργειας από καταιγίδες και ηλεκτρικές υπερτάσεις. Μπορεί ακόμη και να έχεις δει καλώδια ρεύματος να χτυπιούνται από κεραυνό και να έχεις αναρωτηθεί για το αποτέλεσμα. Λοιπόν, ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για αυτό εάν υπάρχουν μονωτές εκεί πάνω.

Γολιάθ μπάλα

Ίσως, όμως, να μην είσαι πουθενά κοντά σε έναν μετασχηματιστή. Και αυτό που βλέπεις δεν είναι ένας μονωτής σε σχήμα δίσκου σε μια γραμμή τροφοδοσίας. Όχι, αυτό που έχεις παρατηρήσει είναι αναμφισβήτητα σφαιρικό: μια γιγάντια πλαστική μπάλα που κρέμεται από τα ηλεκτρικά καλώδια. Μπορεί να κάνεις βαρκάδα σε μια λίμνη, να οδηγείς μέσα από ένα φαράγγι ή απλά να περνάς από το τοπικό σου αεροδρόμιο.

- Advertisement -

advertisement