Το έξυπνο νόημα πίσω από τις κόκκινες μπάλες στα ηλεκτροφόρα καλώδια – Και πώς έχουν σώσει αμέτρητες ζωές

32294
- Advertisement -

Αποστάσεις

Από την άλλη πλευρά, οι μπάλες που κρέμονται λίγο πιο κοντά στο έδαφος – ας πούμε, κάτω από τα 15 μέτρα πάνω από το σημείο που στέκεσαι – μπορεί να έχουν μέγεθος μόνο 50 εκατοστά. Αυτές μοιράζονται λιγότερο γενναιόδωρα από τις αντίστοιχες μεγαλύτερες σφαίρες. Οι μικρότερες σφαίρες επιτρέπεται να απέχουν μόλις 10 μέτρα μεταξύ τους, ενώ οι μεγαλύτερες απέχουν περίπου 60 μέτρα.

Πλαίσιο

Ξεκάθαρα, όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός καλά ρυθμισμένου συστήματος. Τι σκοπό, λοιπόν, έχουν αυτές οι μπάλες με το έντονο χρώμα, το τέλειο μέγεθος και την ομοιόμορφη απόσταση; Εάν δεν το γνωρίζεις ακόμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ανήκεις στον κλάδο – και ίσως να μην είναι ο λόγος που σκέφτεσαι.

Ισχύς

Ωστόσο, θα σου δώσουμε μια ιδέα: είναι κάτι που έχει να κάνει με το τι μεταφέρουν αυτές οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος. Ναι, ρεύμα! Και το να μπορούμε να φωτίζουμε τις πόλεις και τα σπίτια μας είναι στην πραγματικότητα ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο. Χρειάστηκε μέχρι το 1882 για τους μηχανικούς Oskar von Miller και Marcel Deprez να στείλουν ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη απόσταση. Οι δύο μηχανικοί βασιζόταν σε εναέρια καλώδια που κανονικά θα μετέδιδαν τηλέγραφους, χρησιμοποιώντας αυτά για να περάσουν ένα ρεύμα 2,5 κιλοβάτ σε μια έκταση 35 μιλίων. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται μακριά, αλλά ήταν επαναστατικό για εκείνη την εποχή.

- Advertisement -

advertisement